in

Ministrul Mediului vrea să obțină finanțare pentru instalarea panourilor fotovoltaice pe blocuri.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, vine cu o propunere ce îi încântă pe toți cei care locuiesc la bloc.

Oficialul ar vrea să extindă programul Casa Verde Fotovoltaice astfel încât să poată să obțină finanțare pentru instalarea unor asemenea panouri și cei care locuiesc la bloc.

Locatarii unui bloc din București sunt pionieri în domeniul panourilor fotovoltaice instalate pe clădiri de tip condominiu. Au obținut, cu ajutorul unei organizații neguvernamentale, un grant de 9.000 de euro pentru a-și produce singuri energia necesară spațiilor comune.

Au fost 88 de asociații de proprietari care au aplicat și în urma unei analize și a unei selecții am fost plasați pe o listă scurtă și apoi am avut un interviu. Terasa blocului nu este umbrită, deci e perfectă pentru un sistem fotovoltaic.

Nadia Crânganu, proprietara unui apartament

Oamenii așteaptă acum ca instalația să fie pusă în funcțiune și speră să devină prosumatori – adică să poată livra energie în sistemul național. În acest fel, fiecare își va putea compensa o parte din facturile primite.Tocmai aceasta este problema în care se împiedică și inițiativa ministrului, de a finanța montarea de panouri fotovoltaice pe blocuri.

Ar fi bine să găsim o soluție și pentru blocuri. Acolo lucrurile sunt mult mai complicate din punct de vedere tehnic în primul rând, pentru că energia produsă nu se poate repartiza pe apartamente.

Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Pe de altă parte, oamenii ar fi mulțumiți să acopere măcar consumul de curent electric din spațiile comune, cum ar fi casa scării sau funcționarea liftului. În Sibiu, primăria a aprobat deja instalarea de panouri fotovoltaice pe blocurile cu acoperiș tip șarpantă și pe cele care au terase, cu condiția să nu fie alterată estetica imobilelor.

Pentru o asemenea investiție, toți vecinii trebuie să se pună de acord.

Până să extindă programul Casa Verde, autoritățile trebuie să-l facă să funcționeze. În acest moment, Administrația Fondului pentru Mediu a reușit să analizeze doar 18% din cele peste 44.000 de solicitări de finanțare depuse.

Sunt foarte multe dosare încă în evaluare, sunt foarte multe dosare încă neaprobate sau împinse și tărăgănate tot procesul acesta și atunci lumea este destul de reticentă.

Claudiu Butacu, fondator comunitaet de prosumatori

Potrivit programului, oamenii pot primi până la 90% din banii necesari pentru instalarea panourilor fotovoltaice, dar nu mai mult de 20.000 de lei. Suma care ar putea fi acordată pentru blocuri nu a fost anunțată.

Ce părere ai despre această postare?