in

Cum devin prosumator? Află ce îți trebuie pentru a reuși în domeniul energiei

Energia electrică din surse regenerabile este din ce în ce mai căutată în zilele noastre, însă multe persoane nu prea cunosc destule lucruri despre cum funcționează, ce este și cum putem beneficia chiar noi, în mod direct, de ea.

Pentru a ne putea răspunde la această întrebare trebuie să avem în vedere punctul de pornire. Cum se numește persoana care deține o instalație electrică din astfel de surse?

Ei bine, prosumatorul este, așa cum îi spune și numele din combinația de termeni producător și consumator, cel care produce și consumă în egală măsură energia electrică. În România, conceptul acesta nu are o vechime considerabilă, însă treptat oamenii se întâlnesc cu acesta și devin din ce în ce mai receptivi.

Energia din surse regenerabile se îndreaptă în două direcții centrale: vine fie de la soare, fie de la vânt. Pe ce cale aceste elemente ale naturii ne aduc nouă energie? Prin două tipuri de instalații: panourile fotovoltaice și turbinele eoliene, pe care cu siguranță le-ați văzut pe casele oamenilor, respectiv pe câmpii.

Pentru a putea deveni prosumator de energie solară, trebuie să deții o instalație de producere a energiei electrice regenerabile de tipul panourilor fotovoltaice și o centrală electrică cu o putere de maximum 100 kW. De asemenea, trebuie să nu ai ca scop principal producerea energiei electrice în scop comercial.

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a deveni prosumatori?

  1. În primul rând, trebuie să instalați panourile fotovoltaice într-un loc favorabil soarelui, indiferent dacă asta înseamnă pe acoperișul casei, pe bloc sau în curte
  2. Apoi trebuie să contactați operatorul de distribuție pentru a-i înainta cererea plus toate actele de care aveți nevoie (le găsiți pe ANRE)
  3. Urmează să stabiliți împreună cu acesta ce este de făcut și care ar putea fi ofertele și încheiați contractul
  4. În urma acestuia, obțineți un certificat prin care primiți dreptul la producere și consum
  5. În final, trebuie să încheiați un contract de tipul vânzare-cumpărare cu un furnizor de energie electrică

Pentru a fi siguri că nu ratați nimic și sunteți la curent cu toate noutățile din domeniu, vă recomandăm să vă informați  în permanență de la surse sigure, cum ar fi Protecția Prosumatorului, ANRE, Ministerul Mediului etc.

Din decembrie 2021, prosumatorii beneficiază de compensare cantitativă. Acest lucru înseamnă că, dacă alegeți să colaborați cu furnizori de energie electrică, va fi facturată doar diferența dintre energia produsă și cea consumată. În plus, dacă veți produce mai mult decât consumați, veți putea utiliza ceea ce rămâne în altă perioadă a anului.

Ce părere ai despre această postare?