in ,

Guvernul taie la jumătate subvenția pentru programul Casa Verde Fotovoltaice

În contextul actual, guvernul României a operat o reevaluare a strategiilor sale financiare, manifestând o atenție deosebită pentru sustenabilitate și inovație în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice. Acest program, dedicat susținerii utilizării energiei regenerabile prin instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, a fost adaptat la noile realități economice prin recentele măsuri legislative adoptate.

Începând cu anul 2024, bugetul alocat fiecărui solicitant în cadrul acestui program va fi recalibrat la suma de 10.000 de lei. Această sumă reprezintă jumătate din cea inițial prevăzută, diminuarea fiind stabilită printr-o ordonanță de urgență care vizează ajustarea condițiilor fiscale la dinamica sectorului energetic.

Este important de subliniat faptul că, în ciuda acestei ajustări, subvențiile în valoare de 20.000 de lei vor rămâne valabile pentru toate sesiunile de finanțare aflate în curs de derulare, precum și pentru contractele semnate înaintea intrării în vigoare a noii ordonanțe de urgență. Decizia de mentenanță a acestor subvenții la nivelul stabilit anterior pentru solicitările aflate în procesul de finalizare reflectă angajamentul guvernului de a onora termenii inițiali ai programului, asigurând astfel echitatea și predictibilitatea pentru toți participanții.

Ajustarea finanțării este considerată o măsură necesară pentru optimizarea utilizării resurselor bugetare și pentru stimularea eficientizării investițiilor în surse de energie regenerabilă. Prin această abordare, Programul Casa Verde Fotovoltaice contină să ofere o bază solidă pentru tranzitia energetică a României și pentru creșterea autonomiei energetice a cetățenilor săi, concomitent cu promovarea responsabilității sociale și a utilizării responsabile a resurselor publice.

Reiterăm angajamentul autorităților de a juca un rol activ în tranzitia ecologică și a facilita accesul la forme de energie curată, oferind un cadru de finanțare adaptat, care să corespundă cerințelor economice și mediului, dar care concomitent sprijină cetățenii în demersul lor de a deveni actori responsabili în privința mediului înconjurător.

Textul ordonanței de urgență

3) În anul 2024, finanțarea care se acordă prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională este în sumă de 10.000 lei/ solicitant.

4) Prin derogare de la alin.(3), finanțarea care se acordă prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, a cărui sesiune se află în desfășurare sau ale carui contracte mai sunt în derulare la data prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului, este în sumă de 20.000 lei/solicitant.

Ce părere ai despre această postare?