in

Cererea pentru panourile fotovoltaice a explodat.

Tehnologiile fotovoltaice au devenit soluția energetică cu cea mai rapidă creștere din lume și joacă un rol important în furnizarea unor cantități suficiente de energie electrică decarbonizată.

Cererea pentru sistemele fotovoltaice a explodat față de anul trecut. Acestea sunt tot mai utilizate, atât pentru case particulare, cât și pentru marile companii. Din cauza cererii ridicate, numeroase magazine și-au epuizat stocul.

Locatarii unui bloc și-au dotat clădirea cu panouri fotovoltaice

Ca să își acopere în întregime cheltuielile de administrație, locatarii unui bloc din Capitală au decis să își doteze clădirea cu panouri fotovoltaice. Au fost ajutați de un ONG din domeniul sustenabilității care le-a finanțat și montat pe blocul de patru etaje 15 panouri. Investiția a fost de 9.000 de euro.

Poți să acoperi doar consumul asociației de proprietari și asta înseamnă lift, iluminare pe casa scării, camere, orice ține de electricitate în ceea ce privește asociația de proprietari

Sabina Mihăilescu, coordonator al proiectului „Între Vecini”

Clienții particulari, dar și companiile, vor să monteze aceste dispozitive, ca să dea mai puțini bani pentru curent și pentru încălzire. În aceste condiții, multe magazine au stocurile epuizate, iar cele care acceptă comenzi oferă termene de livrare și de câteva luni, pentru că producătorii nu mai fac față.

Cererea, cel puțin de la începutul anului pentru panouri fotovoltaice este cam de opt, nouă ori mai mare față de anul trecut. Fiind o cerere care a explodat la nivel european, furnizorii nu mai fac față, astfel că sunt comenzi care, dintr-o lună, s-au dus în patru luni, iar de patru luni, s-au dus în opt, nouă luni.

Andrei Bejan, reprezentantul unui distribuitor de echipamente de instalații pentru construcții

Și panourile solare sunt la mare căutare

Și nu doar panourile fotovoltaice sunt căutate, ci și cele solare, care sunt folosite pentru încălzirea apei, iar anul acesta, magazinele de profil înregistrează cereri crescute și pentru pompele de căldură.

În ultima perioadă, cei care au parte decombustibil solid, lemne, peleti, nu își mai permit. Lumea e din ce în ce mai speriată din cauza creșterii prețului la gaze, așa că cea mai la îndemână rămâne partea electrică

Andrei Miu, șef de raion al unui magazin cu instalații termice

Ce părere ai despre această postare?