in

Unde dau sistemele fotovoltaice cel mai mare randament?

Harta potenţialului solar al României publicată pe site-ul Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice – RPIA, ne arată faptul că în Dobrogea, Muntenia, Transilvania, Banat, dar și părți ale Moldovei putem profita de cel mai potrivit spațiu pentru amplasarea panourilor fotovoltaice. Astfel, vorbim de zonele de Est, Vest, Sud-Est și zona centrală.

Panourile fotovoltaice aduc utilizatorilor lor numeroase beneficii, de la economii și un impact pozitiv asupra mediului, la posibilitatea de a se întreține singuri din punctul de vedere al energiei electrice. Cu toate astea, se întâmplă să identificăm câteva condiții care aduc probleme bunei funcționări ale instalațiilor solare.

Vorbim deci despre locul UNDE putem amplasa un panou sau mai multe panouri fotovoltaice sau termice.

În planul mic, acestea se atașază casei oamenilor. Astfel, ele pot fi amplasate pe acoperișul clădirii, fie că vorbim de o casă, fie că ne referim la un bloc cu apartamente. Dacă forma acoperișului nu permite totuși instalarea acestui tip de panouri fotovoltaice, ele pot fi așezate pe sol, în curtea casei. De aceea, panourile fotovoltaice se găsesc în numeroase forme, modele și moduri de funcționare.

Indiferent unde ai posibilitatea să îți implementezi sistemul fotovoltaic, trebuie să iei în calcul ca lumina soarelui să poate bate în mod direct pe panouri, fără să fie perturbată de umbre, copaci sau alte clădiri. Din acest motiv este foarte important să acorzi o atenție deosebită asupra acestui fapt.

Dacă alegi acoperișul, ideal ar fi, pentru a beneficia de randament maxim, ca unghiul de înclinare să fie de 30°, cu orientare către sud. Un randament aproape la fel de mare pot da și panourile montate pe acoperișuri orientate către Est sau Vest. Spațiul necesar montajului pe acoperiș a sistemului de 3 kW este de aproximativ 20 mp, în timp ce spațiul necesar celor amplasate pe sol crește.

În plan mai larg, harta potenţialului solar al României publicată pe site-ul Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice – RPIA, ne arată faptul că în Dobrogea, Muntenia, Transilvania, Banat, dar și părți ale Moldovei putem profita de cel mai potrivit spațiu pentru amplasarea panourilor fotovoltaice. Astfel, vorbim de zonele de Est, Vest, Sud-Est și zona centrală.

Cu toate astea, nu este obligatoriu să ne oprim la aceste locuri, și putem încerca și alte zone din România. Dacă eolienele nu pot da randament decât în Dobrogea sau Moldova, panourile solare pot funcționa bine oriunde. Norocul nostru este faptul că în țara noastră întâlnim un climat temperat, unde soarele este personaj principal.

Panourile solare pot fi achiziționate din orice magazine specializate, dar și din retailerele cunoscute nouă. Este recomandat să cereți părerea unui specialist înainte de a achiziționa un astfel de panou, dar și în sprijinul instalării acestuia.

Ce părere ai despre această postare?