in , ,

ANRE încurajează creşterea numărului de prosumatori prin noile reguli aprobate pentru comercializarea energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW

În vederea asigurării cadrului de reglementare necesar implementării efective a mecanismelor de compensare cantitativă și de regularizare financiară nou instituite pentru prosumatori prin OUG nr. 143/2021 şi în condițiile respectării și celorlalte prevederi ale legislației primare aplicabile, respectiv ale Legii nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr. 220/2008, republicată, cu modificările și completările ulterioare, HG nr. 1215/2009 și ale Codului fiscal aprobat prin Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, în ședința Comitetului de Reglementare ce a avut loc în data de 23.02.2022, a fost aprobată Metodologia de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produsă în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparținând prosumatorilor prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 15/2022.

Astfel, prosumatorii care dețin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate de cel mult 400 kW pe loc de consum și care nu beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pot vinde prin mecanismele de compensare/regularizare prevăzute la art. 73^1 alin. (3) sau (4) din Legea nr. 123/2012, după caz, energia electrică produsă din acestea și livrată în rețelele electrice furnizorilor de energie electrică cu care aceștia, în calitate de consumatori finali, au încheiat/încheie contract de furnizare a energiei electrice.

Principalele modificări aduse de noua Metodologie se referă la:

 • Prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE.
 • La solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei electrice cu o putere instalată de până în 200 kW pe loc de consum, furnizorii de energie electrică cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice sunt obligaţi să realizeze în factura prosumatorilor o compensare cantitativă ȋntre energia electrică produsă şi livrată ȋn reţea şi cea consumată şi să reporteze în facturile prosumatorilor diferența de energie electrică dintre cantitatea livrată şi cea consumată, în situaţia în care cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea este mai mare decât cantitatea de energie electrică consumată, prosumatorii putând utiliza cantitatea de energie electrică reportată pe o perioadă de maximum 24 de luni de la data facturării.
 • La solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW pe loc de consum şi cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze energia electrică produsă şi livrată la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în luna în care a fost produsă energia respectivă şi să realizeze în factura prosumatorilor regularizarea financiară între energia electrică livrată şi energia electrică consumată din reţea.
 • Compensarea cantitativă a prosumatorilor cu instalaţii cu o putere de până în 200 kW pe loc de consum, va fi acordată până la data de 31 decembrie 2030, în contextul măsurilor şi acţiunilor legate de atingerea angajamentelor privind ponderea energiei din surse regenerabile în 2030 precizate în Planul Naţional Energie şi Schimbări Climatice, conform unei metodologii ANRE, iar după această perioadă prosumatorii respectivi pot vinde energia electrică produsă în condiţiile prevăzute pentru prosumatorii cu capacităţi instalate între 200 kW şi 400 kW, pe loc de consum.
 • Operatorii de distribuţie asigură achiziţionarea, montarea, sigilarea, verificarea, citirea şi, dacă este cazul, înlocuirea grupurilor de măsurare a energiei electrice produse, amplasate în instalaţiile utilizatorilor, conform reglementărilor ANRE.

Metodologia vine în sprijinul clienților finali care au calitatea de prosumatori, în sensul că aceștia au asigurată energia electrică produsă pentru consum propriu, dar şi comercializarea energiei electrice excedentare produse din surse regenerabile și livrată în rețeaua electrică, în condițiile în care, ca urmare a producției reduse de energie electrică şi caracterului uşor impredictibil care nu ȋn toate cazurile se suprapune cu consumul şi în lipsa unei reglementări în acest sens, aceștia ar întâmpina dificultăți în comercializarea cantităților de energie electrică care exced consumul propriu al acestora.

Direcția relații internaționale, comunicare, relația cu Parlamentul

24.02.2022

Ce părere ai despre această postare?

Comments are closed.

4 Comments

 1. In acest articol se tot face referinta la compensare cantitativa. In realitate toti au inteles ca se face compensare cantitativa doar pentru energia activa.

  Adica daca injectez 100 Kw in retea si ulterior consum acei 100 Kw, prosumatorul trebuie sa plateasca toate darile exceptand energia activa. In acest moment detin un abonament unde pretul energie active este de 0.25 RON, iar tariful total este de 0.65 RON dupa aplicarea taxelor (accize, certificate verzi , transport, tva, etc)

  Deci rezulta din exemplul de mai sus ca va trebui sa platesc 40 RON pt energia injectata si apoi consumata. ANRE face tot posibilul sa descurajeze instalarea panourilor fotovoltaice. Totul s-a transormat in compensare financiara nu cantitativa.

  Normal era : injectezi 100 Kw si consumi 100 Kw fara alte taxe.

 2. Glumesti dl. Barbu.

  ANRE a facut o metodologie (compensare financiara) care contravine OUG (compensare cantitativa).

  E tocmai invers, prosumatorii cei mai multi, cei cu sisteme pana la 200kw sunt defavorizati prin metodologia ANRE.
  ANRE e sluga furnizorilor si a operatorilor de retea.

  Pana in aprilie 2022, prosumatorii au primit 0.2, 0.25, 0.19, 0.53 lei/kwh (pret PZU mediu anual).
  Cand prosumatorii se bucurau pentru pretul primit (crescut), ANRE a schimbat regulile.
  Cat timp pretul era derizoriu era ok pentru furnizori. Acum cand pretul a devenit performant pentru prosumatori, s-a schimbat regula.

  De ce, prosumatorii cu instalatii sub 200kwp nu pot primi PZU mediu lunar pe energia injectata in retea? Nu sunt cumva discriminati?

  De ce aceiasi prosumatori nu au alternativa. Poate unii vor bani pe energie.
  Conform noii legi in vigoare din 1.05.2022, ori accepti compensarea fake “cantitativa” ori injectezi gratis in retea… sau sugestia ANRE pentru un prosumator a fost sa vanda energia pe piata libera (cu ce conditii legale nimeni nu stie)
  De ce prosumatorul trebuie sa crediteze furnizorul pentru minim 24 luni (cand are un sistem mai potent decat poate el consuma)? De ce nu i se plateste energia injectata imediat ca oricum nu exista nici o compensare cantitativa in metdologie?

  Sper ca prosumatorii si asociatiile de prosumatori sa dea ANRE in judecata pentru aplicarea gresita a legii.

  Deci incetati sa mai slaviti ANRE-ul prin articole laudative.

 3. Cat cinism!
  Prin intreaga noua legislatie ceu de la ANRE si guvernul au reusit sa legalizeze premizele pentru cresterea tarifelor si infiintarea unei noi autoritati, in pofida ponderii imense a functionarilor publici din aceasta tara asortata cu ineficienta crasa a acestora.
  Cum a reusiot ANRE sa implementeze compensarea cantitativa, anuland-o. Este incredibil cinismul cu care publicati astfel de titluri. Nu s-a imbunatatit absoluut nimic in interesul prosumatorilor, dimpotriva.
  Nu exista nici un fel de compensare cantitativa, ci doar o noua bataie de joc in spiritul incompetentei si batjocurii cu care v-ati obisnuit sa ne tratati.