in

Cum funcționează panourile fotovoltaice?

Oamenii pot alege să își instaleze un sistem fotovoltaic individual ori devenind prosumatori și înregistrând energia electrică produsă și consumată printr-un contract cu un furnizor de energie electrică.

Panourile fotovoltaice sunt din ce în ce mai căutate și folositoare în zilele noastre, iar din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați de energia din surse regenerabile. Vrei să îți instalezi panouri solare fotovoltaice pe casă sau în curte și vrei să știi cum funcționează? Răspunsurile le vei găsi mai jos.

În primul rând, trebuie să avem în minte faptul că panourile solare fotovoltaice se hrănesc cu lumină de la soare, de aceea, atunci când ne hotărâm să investim în asta, trebuie să ne gândim la o zonă unde lumina să ajungă ușor, fără umbre sau cu o suprafață necompatibilă.

Un panou fotovoltaic este alcătuit din celule solare care absorb fotonii din lumina naturală. Aceste celule conțin elemente chimice menite să ajute acest proces. Astfel, vom întâlni atât fosfor, care ghidează încărcătura negativă, cât și bor pentru cea pozitivă.

În acest sens, lumina soarelui bate în panourile fotovoltaice și este absorbită de celule solare din compoziția acestuia. Însă cum se transformă ele în energie? Fotonii care se lovesc de suprafața panourilor vor determina electronii să ajungă în spațiul celulelor solare și astfel să formeze energie electrică.

Mai multe panouri solare, alături de invertori și structurile de susținere ale panourilor fotovoltaice alcătuiesc un sistem fotovoltaic. Acestuia i se mai pot adăuga diverse accesorii, cum ar fi baterii sau diferite echipamente de monitorizare.

Oamenii pot alege să își instaleze un sistem fotovoltaic individual ori devenind prosumatori și înregistrând energia electrică produsă și consumată printr-un contract cu un furnizor de energie electrică. În prezent, cea de a doua variantă este mult mai rentabilă, din decembrie 2021, prosumatorii beneficiind de compensare cantitativă.

Cu toate astea, în mod individual, o casă ar avea suficient spațiu în teorie pentru a amplasa atâtea panouri solare câte ar fi nevoie pentru a asigura energie în toată casa în timpul unei zile.

Care sunt pașii de urmat atunci când îți dorești să instalezi un sistem fotovoltaic pe acoperișul tău?

  1. Primul pas, dar și cel mai important, este acela de a determina consumul de energie electrică al casei tale. Indicat este să ceri ajutorul unui specialist pe tot parcursul procedurii, pentru a evita posibilele erori sau accidente.
  2. Un alt pas esențial este să te documentezi din surse sigure cum ar fi ANRE sau AFM în legătură cu informațiile și prevederile legale.
  3. Este indicat să faci un calcul sigur și complet, care să includă toate costurile aferente acestei investiții. Astfel, vei putea sesiza dacă este rentabil și dacă merită să începi acest proces.
  4. Nu în ultimul rând, îți sugerăm să analizezi atent spațiul unde vrei să amplasezi panourile, pentru a verifica compatibilitatea suprafeței cu panoul solar pe care îl dorești. Se poate întâmpla să nu se potrivească, de aceea s-au inventat zeci de tipuri diferite de panouri fotovoltaice.

Pentru mai multe informații privind dimensionarea unui sistem fotovoltaic puteți suna la 0769.6565.00

Ce părere ai despre această postare?