in

De ce ar trebui să investim în energia solară: avantajele instalațiilor fotovoltaice

Beautiful sunset over solar energy field at summer day

Trăim în era în care tendința, dar și nevoia sustenabilității este într-o creștere considerabilă. Astfel, panourile solare joacă un rol important în acest context, fiind o sursă esențială de energie electrică regenerabilă.

Dacă te-ai gândit să investești într-o instalație fotovoltaică pentru casa ta, însă nu ești sigur dacă merită și nici nu ești hotărât dacă este cea mai bună alegere, este momentul să străbați rândurile de mai jos!

Avantajele panourilor fotovoltaice

În primul rând, cel mai mare avantaj este faptul că vei economisi o sumă considerabilă de bani prin utilizarea panourilor solare, deși la început poate părea dificil de realizat. Treptat, facturile la energie electrică vor scădea. Deși la început este nevoie de o investiție costisitoare, cu timpul, vei recăpăta banii înapoi și vei observa că este o investiție rentabilă.

Un alt avantaj este faptul că poți produce energie electrică pentru tine și casa ta, dar în același timp, o poți vinde sau o poți păstra pentru alte perioade. Din decembrie 2021, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care prosumatorii beneficiază de compensare cantitativă, fără alte taxe sau plăți.

De asemenea, să îți instalezi un panou fotovoltaic nu este dificil,  întreținerea acestuia este și ea simplă, iar consumul și producția sunt ușor de monitorizat. În plus, instalațiile solare nu se strică repede, având în medie o durată de 25 de ani.

Un alt aspect pozitiv de luat în calcul atunci când te gândești la energie electrică din surse regenerabile este ajutorul pe care îl oferi Planetei. Astfel, utilizând panourile fotovoltaice, nu vei fi un factor care activează pentru Încălzirea Globală și vei susține stoparea poluării. Este binecunoscut de toată lumea faptul că uzinele care produc energie electrică sunt printre cele mai dăunătoare planetei și nouă ca oameni.

Printre alte avantaje se numără faptul că panourile solare nu produc niciun fel de zgomot, comparativ cu generatoarele sau centralele electrice, dar și faptul că pe piață există o varietate de panouri fotovoltaice specifice fiecărei zone, suprafețe și interese.

Cu toate astea, există și câteva dezavantaje ale panourilor solare. De exemplu, acestea depind în totalitate de vremea și climatul unde sunt așezate, iar dacă te afli într-o zonă unde soarele nu ajunge prea mult, instalațiile fotovoltaice nu sunt cea mai bună soluție. De asemenea, un alt aspect care poate înclina balanța în mod negativ este faptul că acestea au o putere limitată, iar uneori nu produc toată energia de care avem nevoie.

Chiar dacă întâmpinăm și câteva dezavantaje, noi vă încurajăm să faceți acest pas spre binele Planetei, al vostru și al tuturor.

Ce părere ai despre această postare?