in

OUG: Prosumatorii vor beneficia de compensare cantitativă

Prosumatorii persoane fizice pot desfășura activitatea de comercializare a energiei electrice produse în unitățile de producere a energiei electrice pe care le dețin, fără înregistrarea și autorizarea funcționării acestora.

Guvernul României a adoptat de curând o Ordonanță de urgență cu privire la modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 precum și modificarea Legii pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie nr. 220/2008. Cu alte cuvinte, Ministerul Energiei a urmărit prin intermediul aceastei inițiative să ofere prosumatorilor compensare cantitativă, printre alte prevederi importante.

Astfel, conform reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, prosumatorii care posedă unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, adică instalații fotovoltaice, cu putere instalată de cel mult 400 kW, pot vinde furnizorilor cu care aceștia au contracte încheiate, energia electrică generată și transmisă în rețeaua electrică.

Prosumatorii persoane fizice pot desfășura activitatea de comercializare a energiei electrice produse în unitățile de producere a energiei electrice pe care le dețin, fără înregistrarea și autorizarea funcționării acestora.

De asemenea, Autoritățile publice locale care dețin capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile realizate, parțial sau total, din fonduri structurale, beneficiază din partea furnizorilor cu care au contract, la cerere, de serviciul de regularizare financiară între energia livrată și energia consumată din rețea.

Cum funcționează compensarea cantitativă?

Prosumatorii care posedă unități producătoare de energie electrică cu o putere de până la 200 kW beneficiază, din partea furnizorilor cu care se află în parteneriat, de compensare cantitativă prin facturarea doar a diferenței dintre energia produsă/livrată și cea consumată.

De asemenea, dacă prosumatorii vor produce și livra mai multă energie electrică decât vor consuma, furnizorii vor avea obligația de a le restitui acestora diferența. Spre exemplu, pot consuma pe timpul iernii ceea ce au produs vara și nu au folosit la timp, fără să plătească ceva în plus. Aceasta poate fi utilizată de către prosumtori în maximum 24 de luni de la data facturării, în mod GRATUIT, fără alte taxe au obligații.

În cazul prosumatorilor ce dețin unități producătoare cu puteri cuprinse între 200 kW și 400 kW, nu se beneficiază de compensare cantitativă. Furnizorii cu care au contracte încheiate sunt obligați să achiziționeze energia electrică produsă și livrată la un preț egal cu prețul mediu ponderat înregistrat în Piața pentru Ziua Următoare (PZU), în luna în care a fost produsă energia respective, dar și să să realizeze în factura prosumatorilor regularizarea financiară între energia electrică livrată și energia electrică consumată din rețea.

Toate aceste reglementări sunt în vigoare până la finalul anului 2030, în contextul măsurilor și acțiunilor legate de atingerea angajamentelor privind ponderea energiei din surse regenerabile în 2030 precizate în Planul Național de Energie și Schimbări Climbatice, conform unei metodologii ANRE.

Ne dorim să încurajăm cât mai mulți români să își instaleze surse de producere a energiei electrice verzi și astfel să fie compensați. Totodată, au fost realizate o serie de modificări mult așteptate legate de finanțarea proiectelor de dezvoltare a rețelelor de transport al energiei și gazelor naturale, dar și clarificări cu privire la costurile cu branșarea clienților casnici. Adoptarea OUG-ului a fost o prioritate, inclusiv în programul de guvernare

– a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.

Adoptarea acestei Ordonanțe de urgență de către Guvernul la propunerea Ministerului Energiei a fost necesară, România fiind parte integrată a pieței comune de energie electrică a Uniunii Europene.

Ce părere ai despre această postare?

Comments are closed.

One Comment