in

TVA de 5% pentru pompele de căldură, panourile fotovoltaice și panourile solare termice

Legea prin care TVA scade de la 19% la 5% pentru pompele de căldură, panourile fotovoltaice și panourile solare termice a fost publicată în Monitorul Oficial.

Această lege a fost aprobată pe 13 decembrie de Camera Deputaților cu 265 de voturi „pentru” și o abținere, apoi promulgată și publicată în Monitorul Oficial din 13 ianuarie.

Noua lege modifică art. 291 alin (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în sensul reducerii cotei de TVA, aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice și panouri solare termice, de la cota standard de 19%, la 5% asupra bazei de impozitare.

Obiectivul este reducerea consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil.

Potrivit proiectului, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare şi pentru livrarea şi instalarea de:

  • panouri fotovoltaice
  • panouri solare termice
  • sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficienţă care se încadrează în valorile de referinţă pentru emisiile de PM stabilite în directivele europene, destinate locuinţelor
  • kituri de instalare, componente
  • soluţii complete, după caz

Cota redusă de TVA se aplică și asupra echipamentelor amintite, destinate clădirilor administraţiei publice centrale sau locale, clădirilor entităţilor aflate în coordonarea/subordonarea acestora, cu excepţia societăţilor comerciale.

Ce părere ai despre această postare?