in

Tu știi de ce ai nevoie pentru un sistem fotovoltaic de calitate?

Un sistem fotovoltaic de calitate te ajută să economisești factura de energie electrică sau chiar să o elimini definitiv.

Un sistem fotovoltaic de calitate te ajută să economisești factura de energie electrică sau chiar să o elimini definitiv. De-a lungul timpului, în funcție de perioadă, oamenii au folosit diferite metode pentru a obține lumină, pentru a găti și pentru a se încălzi. Astăzi, noi suntem cei care trăiesc o perioadă de inovații, în care se încearcă producerea de energie verde, care are ca principal scop protejarea mediului înconjurător. Spre deosebire de celelalte metode, folosirea energiei solare este regenerabilă, inepuizabilă și nepoluantă.

Un sistem fotovoltaic este alcătuit din unu sau mai multe panouri fotovoltaice, un controler la cele off grid si invertor cat și sistemul de fixare pe pozitia ideala a panourilor fotovoltaice.

1.   Panourile fotovoltaice

Acestea sunt cea mai vizibilă componentă a unui sistem fotovoltaic. Montate, de obicei, pe acoperișurile locuințelor sau ale companiilor acestea generează energie electrică curată prin transformarea radiatiei solare în energie electrică.

Panoul fotovoltaic este o colecție de celule ce produc energie electrică prin celulele fotovoltaice din siliciu sau silicon, iar cel mai des întâlnit este siliciul. Puterea de ieșire a panourilor fotovoltaice comerciale este cuprinsă între 5 – 600W, însă pentru a produce cantitatea de energie electrică necesară, panourile sunt combinate în șiruri serie-paralel acest lucru depinzînd de invertor on grid sau regulatorul de incarcare la cele off grid

2.  Invertor

Invertorul este printre componentele cele mai importante ale unui sistem fotovoltaic. Acesta convertește din DC ( curent continuu ) în tensiune alternativă, ce poate fi folosita in alimentarea consumatorilor de uz caznic sau industrial. În funcție de configurația sistemului, energia electica poate fi utilizată în interiorul locuinței sau fie injectată în rețeaua națională, sau stocată în acumulatori pentru o utlizare pe timp de noapte sau in mod UPS.

3. Sistemul de fixare

Sistemele fotovoltaice sunt motante pe acoperișuri cu ajutorul unor sisteme de prindere ce cuprind diverse șine, rame și cleme de tablă. Cele mai multe sisteme de montare sunt fabricate din aluminiu cu oțel inoxidabil și sunt proiectate să reziste la intemperii pe durată lungă de utilizare încât să poată fi utilizate pentru o gamă largă de panouri fotovoltaice și acoperișuri.

Un sistem de prindere de calitate superioară este fabricat preponderent din aluminiu, ceea ce duce la o greutate mai mică pe acoperiș și la un nivel mai scăzut de coroziune pe perioade lungi de timp. Deși costul ar putea fi puțin mai mare, achiziționarea unui sistem de prindere de calitate superioară garantează protejarea sistemului fotovoltaic pentru o perioadă mai indelungata de timp.

UNDE SE POT AMPLASA PANOURILE FOTOVOLTAICE?

Panourile fotovoltaice pot fi amplasate pe orice tip de acoperiș. Pentru a beneficia de randament maxim, unghiul de înclinare ideal ar trebui să fie de 30°, cu orientare către sud. Trebuie să te asiguri că panourile nu vor fi umbrite de obstacole (copaci, alte clădiri mai înalte, coșuri de fum etc). Randament apropiat pot avea și panourile montate pe acoperișuri orientate către Est sau Vest. Spațiul necesar montajului pe acoperiș al unui sistem fotovoltaic de 3 kW este de aproximativ 20 mp.

Nu ai posibilitatea sa le instalezi pe acoperiș? Poți opta pentru montajul acestora la sol, caz în care suprafața ocupată va fi mai mare.

Ce părere ai despre această postare?