in

Primul parc fotovoltaic plutitor din România va avea o putere instalată de 10 MW.

În premieră, la noi în țară, energia electrică ar putea fi produsă, cu ajutorul unor panouri fotovoltaice plutitoare. Sistemul urmează să fie montant pe un lac de acumulare din județul Olt și se va întinde pe mai multe hectare.

Proiectul pilot ar putea asigura energia electrică pentru o mie de gospodării. Dacă va avea succes, va fi implementat pe mai multe lacuri, în special în sudul țării.

Primul parc fotovoltaic plutitor din România va fi construit de compania de stat Hidroelectrica pe un lac de acumulare din județul Olt, în zona unde există acum o hidrocentrală

Sistemul pe care cei responsabili l-au denumit „NUFĂRUL” va avea o putere instalată de 10 MW.

Ce suprafață va avea

Parcul fotovoltaic plutitor va acoperi 10 hectare din suprafața lacului de acumulare – altfel spus, va fi de mărimea a zece terenuri de fotbal. Peste 26 de mii de panouri vor fi folosite la construcția lui. Energia pe care o va produce a fost estimată la 12 GWh, suficientă să asigure consumul în fiecare zi a peste o mie de locuințe.

Randamentul unui astfel de sistem este cu 12,5% mai mare față de cel al unuia convețional, datorită efectului de răcire pe care apa îl produce sub panouri. Parcurile fotovoltaice plutitoare ajută – spun specialiștii – și la reducerea temperaturii apei și previn evaporarea ei. Deocamdată tehnologia permite doar amplasarea lor pe lacuri pentru că pe mare – din cauza valurilor – panourile s-ar rupe.

Sistemele fotovoltaice plutitoare au început să fie luate în calcul de autorități după ce s-a constatat o scădere a nivelului lacurilor și apelor curgătoare, din cauza lipsei de precipitații. Aceasta, ar putea duce – în viitor – la o scădere a energiei hidroelectrice, care astăzi a reprezentat aproape 30 la sută din producția totală de energie a României.

Vorbim de cantități suplimentare față de ce are acum Hidroelectrica. Vor fi 10MW suplimentari. Nu e o cantitate mare, dar este un proiect pilot, dar replicată la nivelul Hidroelectricii vorbim de sute de MW care vor fi puși în funcțiune dacă acest program pilot va funcționa. Este o soluție prin care Hidroelectrica poate să își folosească luciul de apă fără să creeze probleme, nemaiîncercând să instaleze fotovoltaice în zonele agricole.

Virgil Popescu, ministerul Energiei

Suprafața asta de lacuri este pusă la dispoziție fără niciun efort economic, este folosită la ora actuală, și ar fi o supra, un plus valoare. Avantaje pentru mediu. În perioada verii suferim, apar alge, apa lacului pierde din oxigenare, lucru care ar fi combătut și amplasarea acestor panouri chiar aduce beneficii.

Emil Crișan, manager de dezvoltare Hidroelectrica

Cât costă investiția

Alte țări folosesc astfel de sisteme de mai mulți ani. Singapore are un parc fotovoltaic plutitor pe 45 de hectare, China produce doar cu un astfel de sistem 150 MW, iar în Europa – Țările de jos, Franța, Norvegia și Luxemburg – introduc in sistemele de energie 500 MW care provin de la panourile de acest fel.

Investiția din România este de 15 milioane de euro.

Sursa: StirilePROTV

Ce părere ai despre această postare?