in

Câte tipuri de panouri fotovoltaice există și cum funcționează ele

Solar panels on multiple energy efficient homes

Te afli în punctul în care ai vrea să devii prosumator și nu știi exact ce fel de panouri solare ar trebui să achiziționezi pentru a alege opțiunea cea mai profitabilă pentru tine? Ori poate pur și simplu îți dorești să devii independent din punctul de vedere al energiei electrice, să îți alimentezi casa din surse regenerabile fără a dăuna planetei, și nu cunoști prea multe detalii despre câte tipuri de panouri solare există.

Pentru început, este bine să delimităm în mod clar faptul că panourile solare se împart în două mari categorii: panouri fotovoltaice și panouri termice. Astfel, deși ambele funcționează pe același principiu, anume acela de a absorbi fotonii din lumina solară care străbate celulele lor solare, rezultatul este unul diferit.

Panourile fotovoltaice, care sunt și ținta articolului nostru, transformă lumina solară în energie electrică. Aceasta poate fi utilizată în interesul propriu, strict și individual, dar poate fi și produsă și consumată prin intermediul unui contract încheiat cu un furnizor de energie electrică.

De cealaltă parte, panourile solare termice absorb și ele lumina solară, însă în loc de energie electrică, acestea o transformă fie în căldură, fie în apă caldă. În plus, și ele se împart în două categorii: cele plane, care folosesc cupru cu rol de absorbție, și cele cu tuburi vidate, care utilizează  sticlă borosilicată cu rol de absorbție a energiei solare.

Panourile solare fotovoltaice se împart totuși în 3 categorii: panourile monocristaline, panourile policristaline și panourile amorfe.

Un panou fotovoltaic monocristalin se caracterizează prin capacitatea lui de a furniza cea mai mare eficiență și durabilitate, în condiții tipice de testare, în comparație cu celelalte două tipuri de panouri. El este alcătuit din celule monocristaline compuse dintr-un siliciu pur și un singur tip de cristale. Ele se deosebesc prin culoarea închisă, aproape neagră.

Panourile fotovoltaice policristaline au în compoziție, după cum le spune și numele, mai multe tipuri de cristale din siliciu. Acestea funcționează sub formă de blocuri, iar nu individual așa cum se întâmplă în cazul celor monocristaline. De aceea, acest tip de panouri nu este la fel de eficient ca primul. Ele pot fi recunoscute prin culoarea clasică de albastru.

Panourile fotovoltaice amorfe sunt cele mai simple, ele fiind alcătuite din straturi de plastic, sticlă sau metal, plus straturi de material fotovoltaic. Acestea sunt cele mai ușoare ca greutate și utilizare, însă sunt și cele care se strică cel mai repede. Panourile solare amorfe, spre deosebire de restul, sunt cele mai potrivite într-un spațiu cu lumină nu foarte puternică.

Panourile solare fotovoltaice monocristaline sunt cele mai scumpe, dar și cele mai bune din punct de vedere calitativ. Cele policristaline sunt mai accesibile la preț, însă dau un randament mai scăzut comparativ cu cele alcătuite dintr-un singur tip de cristale.

Ce părere ai despre această postare?

Comments are closed.

One Comment