in

Reducerea TVA la 5% pentru panourile fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare, adoptată

Propunerea de reducere a TVA de la 19% la 5% pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare a fost adoptată în Parlament. “Numai prin investiții putem traversa această criză energetică” declară Cristina Prună, deputat USR.

Deputații USR Cristina Prună și Adrian Wiener au inițiat propunerea de reducere a TVA de la 19% la 5% pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare pentru a veni în sprijinul investițiilor în energie regenerabilă și eficiență energetică. Proiectul a fost adoptat de Parlament în data de 13 decembrie 2022 cu susținerea transpartinică a grupurilor parlamentare.

Potrivit inițiatorilor, reducerea TVA va stimula noi investiții în mici capacități de producție și eficientizarea energetica a consumatorilor, va duce la apariția de noi prosumatori care vor putea să își reducă factura la energie și să dea surplusul de producție în sistemul energetic.

Așteptăm cu interes să vedem și modul practic de punere în aplicare a legii compensării  cantitative și financiare a energiei electrice injectate în rețea de catre prosumatori, știut fiind faptul că există întârzieri și de 6 luni în emiterea facturilor la principalii furnizori din piață, cu toate amenzile aplicate de A.N.R.E.

Un cadru legislativ stabil și clar, precum și măsuri de încurajare a investițiilor în producția de energie din surse regenerabile, așa cum este măsura adoptată azi la inițiativa USR, sunt vitale acum pentru prosumatori.

Ce părere ai despre această postare?