in ,

Ministrul mediului, despre programul guvernamental privind panourile fotovoltaice: Se estimează 200.000 de beneficiari în 2023

Aerial view of solar photovoltaic panels on a roof top of residential building block for producing clean electric energy. Autonomous housing concept.

Numărul de beneficiari ai programului care permite instalarea de panouri fotovoltaice cu sprijin financiar din partea statului român ar putea creşte semnificativ în 2023. Tanczos Barna a explicat că totul se va realiza în urma descentralizării programului şi colaborării cu autorităţile locale. Ministrul mediului informează că aproape 40.000 de dosare au primit aprobare în 2022 pentru instalarea de panouri fotovoltaice. de asemenea se arată că, în 2023, câteva sute de mii de gospodării din România ar trebui să beneficieze de programul de instalare a panourilor fotovoltaice cu sprijin financiar de la bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu, ca urmare a descentralizării programului.

Cât despre dosarele din anul care tocmai s-a încheiat, ministrul mediului a indicat faptul că au fost aprobate aproape 40.000 dintre cele 45.000 de dosare depuse, cele circa 5.000 de dosare care nu au primit aprobare fiind considerate „nefinanţabile”. „Nu ai cum să finanţezi toate ideile posibile şi imposibile. Este nevoie, în primul rând, de finanţare pentru fotovoltaice.

Anul acesta am finalizat aproape 40.000 de cereri de finanţare din cele 45.000 – grosso modo, 5.000 au fost respinse fiind nefinanţabile, 39 virgulă ceva de mii au fost decise ca fiind finanţabile – şi 40.000 de gospodării din România vor avea aceste sisteme fotovoltaice finanţate 90% de la bugetul AFM.

Anul acesta vom descentraliza programul, împreună cu autorităţile locale aş dori să implementăm la câteva sute de mii de gospodării acest program.

Am stabilit încă de anul trecut că asigurăm finanţare pentru un asemenea program, la o scară mult mai mare decât până acum şi aici lucrăm împreună cu Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Comunelor, pentru a ajuta sute de mii de familii să-şi monteze aceste sisteme fotovoltaice”, a declarat ministrului mediului la TVR Info. În 2023, numărul de beneficiari ar putea creşte semnificativ, până la circa 200.000. Aceşti români vor putea primi, anul acesta, subvenţii de la bugetul de stat pentru a-şi instala panouri solare, cu capacitate de 3 kWp.

În octombrie anul trecut ministrul mediului anunța cu mare pompă că a semnat un ordin prin care se descentralizează sistemul de finanţare pentru panourile fotovoltaice, fiind vorba despre cel mai amplu program de acest tip, în care vor fi implicate peste 3.000 de primării şi care va începe la 1 ianuarie 2023.

„La anul vom merge cu un alt sistem, vom ajunge la sute de mii de dosare, cererea este uriaşă. Am aprobat o OUG prin care am făcut posibilă descentralizarea acestor programe. Astăzi am semnat un ordin de ministru prin care descentralizăm sistemul de finanţare pentru fotovoltaice. Începem negocierile tehnice cu primăriile, cu asociaţiile municipiilor, oraşelor, comunelor, pentru a găsi soluţia cea mai bună pentru a implica autorităţile locale în evaluarea dosarelor şi în plata lor. Le vom pune la dispoziţie fondurile în prealabil, adică nu trebuie să vină să plătească din bugetul primăriei şi apoi să deconteze la AFM. Va fi cel mai amplu program descentralizat de finanţare prin autorităţile locale şi va începe anul viitor la 1 ianuarie”, declara Tanczos Barna cu acea ocazie. El preciza că dosarele vor fi simplificate, se vor cere doar două-trei documente, pentru a reduce birocraţia şi a avea peste 3.000 de primării, agenţi de implementare. „Începem anul viitor programul (de fotovoltaice – n.n.) printr-un sistem descentralizat. Până atunci trebuie să finalizăm discuţiile cu primăriile pentru că, din punct de vedere legislativ, buget şi concept, suntem pregătiţi”, a precizat ministrul Mediului. Principalele problemele care pot să apară în program sunt capacitatea de instalare şi numărul de panouri produse în România sau care pot fi aduse din străinătate. Ministrul mediului a dat asigurări încă de anul trecut că pentru panourile fotovoltaice este asigurat un buget de câteva miliarde de lei în următorii doi-trei ani. Suntem deja în 10 ianuarie 2023 și pe site-urile instituțiilor responsabile de implementarea programului nu a apărut încă nicio informație privind demararea procedurii de selecție a proiectelor ce vor primi finațare pentru instalarea de sisteme fotovoltaice.

Menționăm că programul de finanțare instalare sisteme fotovoltaice cu finanțare guvernamentală încheiat anul trecut a purtat numele “Casa Verde” și a prevăzut acordarea unei finanțări individuale nerambursabile de maximum 20.000 lei destinate achiziționării și instalării unui sistem fotovoltaic de 3kWp, suficient pentru asigurarea nevoilor de energie electrică ale unei gospodării individuale cu un consum mediu lunar de cel mult 200 kWh, în condițiile compensării cantitative a energiei produse și livrate în rețea de către prosumatori cu energia consumată pe timp de noapte sau de iarnă din rețea, compensare legiferată tot anul trecut.

sursa Capital.ro

Ce părere ai despre această postare?