in

Căldura diminuează eficiența panourilor fotovoltaice?

Căldura provocată de temperaturile mari poate reduce randamentul panourilor fotovoltaice din perioada verii.

Temperaturile ridicate din perioada verii îi face pe cei care şi-au instalat panouri solare să creadă că expunerea mai mare la căldură provocată de razele de lumină va duce la o producţie şi mai mare de energie. Paradoxal, acest lucru nu se întâmplă deoarece studiile dovesc că unul dintre factorii care diminuează eficiența panourilor fotovoltaice este căldura accentuată.

Avertismentul vine din Marea Britanie, acolo unde experţii spun că panourilor solare le place lumina Soarelui, dar nu şi temperaturile ridicate. 

Avem cea mai bună performanţă a acestor panouri primăvara, când aerul e mai rece şi cerul e senin. Nu cred că vom vedea vreun record de producţie de energie prin panouri solare în această perioadă, pentru că va fi foarte cald, iar panourile solare sunt mai puţin eficiente la temperaturi ridicate.

 a declarat Profesorul Alastair Buckey de la Universitatea Sheffiel

Pe tot parcursul anului, o instalație solară funcționează în două feluri: fie convertește fotonii în electroni care sunt folosiți imediat, sau convertește fotonii în electroni, pe care îi înmagazinează apoi în acumulatori. Deci, nu trebuie să ne facem griji că, dacă la un moment dat soarele este acoperit de nori groși nu vom avea curent. Nici vorbă să se întample acest lucru, pentru că se poate folosi energia eletrică stocată in acumulatori.









Cum afectează căldura panourile solare 

Deşi panourile solare absorb energie de la Soare, temperaturile ridicate le fac să fie mai puţin eficiente. Panourile solare absorb energie şi energizează electronii. Astfel, se formează un câmp electric peste straturile de silicon din celule, permiţând apoi electronilor să “curgă” sub formă de electricitate. Cu cât e mai mare intensitatea luminii, cu atât mai multă energie se produce. 

Însă, cu cât este mai încins panoul solar, cu atât creşte numărul electronilor deja energizaţi înainte ca fotonii de lumină să ajungă și astfel se reduce eficiența acestora.

Panourile solare moderne sunt proiectate să reziste la temperaturi ridicate, dar chiar şi aşa se poate pierde până la 10% din eficienţă în zilele caniculare. 

Cu alte cuvinte, o zi toridă din luna lui cuptor nu va aduce un surplus de electricitate când folosim panouri solare. Ba din contră, ne putem trezi cu o scădere în eficiență a panourilor, ceea ce înseamnă o scadere a energiei electrice rezultate din această conversie.

Sursa: DCNews.ro

Ce părere ai despre această postare?