in

AFM anunță aprobarea ordinului ministrului mediului privind modificarea Ghidului de finanțare a Programului Casa Verde Fotovoltaice

În data de 28 decembrie 2021, Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă modificarea Ghidului de finanţare a Programului Casa Verde Fotovoltaice. Aceste măsuri au fost luate din cauza problemelor întâmpinate cu o saptămână în urmă la procedura de înscriere. Aceasta a început miercuri, la ora 10.00, însă aplicaţia a avut câteva erori, întregul proces fiind amânat. 

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat public că felul în care Administraţia Fondului pentru Mediu s-a ocupat de lansarea Programului Casa Verde Fotovoltaice este de neiertat. Aceste evenimente l-au determinat pe preşedintele AFM chiar să demisioneze.

În acest sens, pe 28 decembrie fost introdusă o nouă etapă prin care instalatorii validaţi să poată identifica solicitanţii eligibili prin documentele pe care aceştia le-au încărcat. De asemenea, AFM dorește să implementeze un calendar de depunere a documentelor în aplicaţia lor, pentru a evita alte abateri de la o funcționare corectă.

Conform noilor reglementări, înscrierea solicitanţilor în Programul Casa Verde Fotovoltaice  se va considera finalizată după îndeplinirea celor două etape, respectiv după transmiterea la AFM a centralizatoarelor şi încărcarea deocumentelor în aplicaţie.

”AFM anunţă aprobarea Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2385/24.12.2021 privind modificarea Ghidului de finanţare a Programului Casa Verde Fotovoltaice. Modificarea ghidului de finanţare are ca scop introducerea unei noi etape prin care instalatorii validaţi au posibilitatea să identifice solicitanţii eligibili conform documentelor depuse de aceştia în vederea constituirii unor liste centralizatoare în baza noilor reglementări menţionate în Dispoziţia preşedintelui AFM nr 488/28.12.2021. Transmiterea listelor centralizatoare se realizează de către instalatorii validaţi în perioada 29 decembrie 2021 – 04 ianuarie 2022”, a declarat AFM.

O altă modificare esențială a ghidului de finanţare este ilustrată de creșterea perioadei de valabilitate a extrasului de carte funciară, de la 30 la 60 de zile. În acest fel este eliminat riscul apariţiei situaţiei de neeligibilitate a acestui document din diferite cauze care n-au ținut de beneficiarii programului.

“Precizăm că după centralizarea tuturor listelor transmise de către instalatorii validaţi, AFM va publica un calendar de încărcare a documentelor în aplicaţia informatică, asigurându-se astfel un mod organizat şi eficient de utilizare a acesteia, menit să scadă riscul apariţiei unor blocaje tehnice. De asemenea, în cadrul procesului de evaluare şi potrivit prevederilor art. 22, alin. (8) din Ghidul de finanţare, valabilitatea documentelor prezentate de persoanele fizice se va raporta la data transmiterii listelor centralizatoare la AFM. Precizăm, de asemenea, că, potrivit prevederilor art. 4 din Legea nr. 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ‘valabilitatea documentelor eliberate de instituţiile şi autorităţile publice, precum şi de entităţile private autorizate conform legii se menţine pe toată perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări’; efectul acestor prevederi legale este acela că, dacă un document era valabil până la data de 22 decembrie 2021, îşi păstrează valabilitatea şi după această dată, pe toată perioada stării de alertă. În acest context, documentul respectiv este considerat a fi în termen la data transmiterii listei către AFM, nefiind necesară obţinerea unuia actualizat”, a mai declarat AFM.

Ce părere ai despre această postare?